Around Sound serwis informacyjny

Cukrowa masa dekoracyjna do tortów

Zakładam, że będąc na jakiejkolwiek komunii, czy weselu, bądź też innej imprezie okolicznościowej zdarzyło wam się już niejednokrotnie widzieć ciasta o bardzo oryginalnych kształtach i zachwycające wręcz swoim samym wizualnym wyglądem – oczyma również się je… Otóż zwykle do ozdabiania tego rodzaju ciast bardzo często używana jest masa cukrowa, którą z resztą można nawet zrobić samemu w domu. Taka masa to nic innego jak plastyczna pasta cukiernicza.

Plastyczna cukrowa masa bardzo często właśnie używana jest też do wytwarzania profesjonalnych cukierniczych powłok na ciasta, ale można z niej wykonać prawie wszystko – kwestia pomysłu. Masa cukrowa posiada wspaniałe możliwości jeżeli chodzi o wykonywania przeróżnych zdobień, dlatego też cieszy się coraz większą popularnością nie tylko w zawodowym cukiernictwie, a nie wiele osób wie, że można ją sobie zrobić praktycznie samemu w swojej własnej kuchni, oczywiście jeśli posiadamy jakieś podstawowe niezbędne umiejętności dotyczące wypieków.

Masa do dekoracji ciast i tortów

masa cukrowa
fot. Wikimedia

Polecam też przeczytać:

Niezbędne składniki do zrobienia masy cukrowej:

350 gram cukru pudru
40 g glukozy dobrze jakby to była ta w proszku.
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

Jak ją wykonać:

Żelatynę trzeba wymieszać w tych 35 mililitrach wody, po tej czynności mieszamy ją z cukrem pudrem oraz glukozą. Można ręcznie, ale lepiej znacznie bardziej zaleca się użycie miksera lub jakiegoś robota. Kiedy to już uzyskamy potrzebną lepiącą masę to ją potem rozwałkowujemy na cienki placek, który powinien być w miarę duży, a następnie rozkładamy ten cienki placek na naszym torcie i formujemy zręcznymi ruchami do pożądanego kształtu. Co ciekawe można dzięki tego rodzaju masie cukrowej przyrządzić tort w chyba praktycznie dowolnym kształcie, wszystko jednak zależy od naszych umiejętności manualnych i zdobieniowych, czy też ozdobniczych. W przypadku gdy nie czujecie się zbyt mocni w robieniu tego typu ozdób lub po prostu ktoś nie bardzo lubi się babrać w cukrze, bo to jest jednak babranie, to można także kupić gotową masę i nie jest wcale droga. W dobrych sklepach dostępna jest oryginalna, profesjonalna masa cukrowa. No ale też trzeba pamiętać, że wtedy nie mamy już tyle frajdy z własnoręcznie wykonanej całości, a przecież jaki to czasem zachwyt wzbudzi jak powiemy, że ów tort został od początku do końca zrobiony własnoręcznie.

Copyright by Bankowość i Finanse